2006-10-08

Pintant cap per avall

En el meu periple neoartístic, estic seguint a més de les classes del master, un llibre que es titula "Dibujar con el lado derecho del cerebro" (Drawing on the right side of the brain). La tesi del llibre és què si som capaços de donar el control a la part dreta del cervell (la més "creativa") i anihilem l'efecte de la part esquerra (lineal, verbal, intelectual) podem millorar substancialment la nostra capacitat de representació.

Per això proposa un exercici curiós i que us recomeno: Copiar un dibuix cap per avall. Això desconcerta el cervell "intelectual", i passa el control a la part dreta. Curiosament, funciona bastant bé.

Me n'he adonat bastant en dibuixar una ma (una d'aquelles coses que costen del dibuix). Fent-ho del dret, tendim a descomposar "verbalment" la ma: braç, ara el palmell, ara els cinc dits, un de gros i quatre prims... i acabes amb un nyap que s'assembla a qualsevol cosa menys a una ma.

Copiant la ma cap per avall, en canvi, et centres en la relació entre els elements, i el resultat és molt millor, suposo perquè pintes el que veus, en comptes de pintar la representació mental que tens d'una ma.

Seguiré informant dels progressos que faci amb aquest llibre. Mentrestant, l'original i la copia del meu exercici.